Termékek




Minden címke 191



Mutasd az összes cikket...

4+1 burkolási hiba, ami egy kis odafigyeléssel könnyen megelőzhető

|
Címkék : csempe, burkolólap

Leggyakrabban a fürdőszobák felújítása alkalmával kerül sor nagyobb mértékű burkolásra, azonban teraszok sem jelentenek ez alól kivételt. A frissen elkészült borítás első látásra tökéletesnek tűnik, aztán hosszabb idő elteltével jelentkeznek az első problémák, amiket utólag kell orvosolni.

Mi az a burkolási hiba, ami megelőzhető lett volna még a járólapok lefektetésekor? Miért kezdenek el leválni a csempék a falról? Cikkünkből megtudhatod, mire érdemes odafigyelni az időtálló burkolatért!

1. Rossz technikai kivitelezés – amikor kopog a járólap

Egyenetlen felületet nem lehet burkolni – vagyis lehetni lehet, de nem szabad, ugyanis hamar eljön majd az a pont, amikor a felújított járólapokat fel kell újítani. Ez pedig sem pénzben, sem időben vagy energiabefektetésben nem éri meg. Alapvető dolog, hogy a beton aljzatot ki kell egyenlíteni, ha nem teljesen egyenes. Amennyiben pedig sikerült teljesen kiegyengetni a felületet, a felvitt vakolatot és csemperagasztót is egységesen kell eloszlatni rajta.

A csempék tartósságát nagyban befolyásoló burkolási hiba, ha tökéletlen a tapadás vagy üregesen szárad meg a ragasztó. Ilyenkor következik be a csempék elválása a felülettől, vagy rejtett hibaként egyszerűen kopognak egyes járólapok. Ezek idő előtt berepednek vagy eltörnek, ami megelőzhető lett volna egy kis odafigyeléssel és minőségi csemperagasztóval.

TOVÁBB A CSEMPERAGASZTÓKHOZ >>

2. A nem megfelelően kiszámolt lejtésszög eredménye

Alapvetőnek gondolnánk, hogy a padlót mindenhol teljesen vízszintesre kell hozni. Nos, például fürdőszobáknál és teraszoknál kifejezetten fontos, hogy lejtésszöggel rendelkezzen. Miért fontos ez? A padlóra kerülő vizet valahogy el kell vezetni (fürdőben lefolyóba, nyitott teraszoknál csatornába), hogy ne okozzon kárt és bosszúságot.

Elég nagy szarvashiba, ha a padló esése rosszul van kiszámolva, ezért a fürdőben kifolyó víz a szoba sarkai felé veszi az irányt. Nyitott terasznál akár be is áztathatja a lakást, ha a csapadék nem kifelé folyik. Éppen ezért elengedhetetlen a pontos tervezés, ahol méterenként legalább fél centis lejtésre van szükség a megfelelő vízelvezetéshez.

TOVÁBB A SZIGETELŐANYAGOKHOZ >>

TOVÁBB AZ ALJZATKIEGYENLÍTŐKHÖZ >>

3. Dilatációs burkolási hiba, ha beüt a hőtágulás

Dilatációnak nevezzük azt a folyamatot, amikor melegben az anyagok kitágulnak, így terjeszkedési helyre van szükségük, hidegben pedig összébb mennek. Általános burkolási hiba, ha az elhelyezett lapoknak nincs elegendő tere a táguláshoz, mert közvetlenül sarokig lettek feltéve. Igaz ez függőlegesen csempéknél és vízszintesen járólapoknál is.

Gyakori jele a felpúposodás, ugyanis a térfogatnövekedés akkor is végbemegy, ha látszólag nincs hozzá hely – a burkolat csinál magának. A leggyengébb ragasztási pontnál a csemperagasztó elenged és feltorlódnak a csempék, ezért az ajánlott lerakási távolságot mindig szükséges betartani.

TOVÁBB A FUGAKERESZTEKHEZ >>

4. Volt már, hogy eltűnt a fuga a csempék közül?

A gyártók által meghatározott bekeverési és feldolgozási feltételek nem véletlenül kerülnek például a fuga csomagolására. Ennek be nem tartásával, vagy a fuga túlzott felhígításával gyengítjük az anyagot, ami így nem biztos, hogy 100%-ig ellátja majd funkcióját.

Mivel cement alapú anyagról van szó, így a túl sok víz negatív hatással van a kötés erejére. Ugyanakkor érdemes tudni, hogy a hígabb fugát könnyebb bedolgozni, amivel néhány mesterember is élni szokott. E burkolási hiba megelőzésére válasszunk minőségi alapanyagot, és tartsuk be az előírásokat!

TOVÁBB A FUGÁKHOZ >>

+1 Mindig számolj rá pluszban!

Mint sok esetben a felújítási munkálatok során, burkoláshoz szükséges alapanyagokmál is érdemes valamivel többet rászámolni. A kiszámolt felületekkel lehet, hogy pontos eredményt kapunk, azonban a burkolási hiba százalék ebben nincs benne. Kifolyhat, eltörhet, nem elég, bármi előfordulhat, ezért ajánlott ugyanabból a járólapból vagy csempéből egy-egy dobozzal többet rendelni. Ha menetközben jön a felismerés, hogy nem lesz elég a teljes burkoláshoz, akkor is utánrendelhetsz, azonban sokkal macerásabb és időigényesebb a dolog.

TOVÁBB A CSEMPÉKHEZ >>

TOVÁBB A JÁRÓLAPOKHOZ >>

Segítségre lenne szükséged burkolási alapanyagokkal kapcsolatban, vagy csak felmerült néhány kérdésed? Nyugodtan írj nekünk, hogy munkatársaink hasznos információkkal lássanak el az eredményes burkolás érdekében!