Termékek




Minden címke 191



Mutasd az összes cikket...

Milyen anyagból készüljön a mosogatótálca?

|

A konyha felújítása vagy építése közben hamar felmerül a kérdés: Milyen anyagú legyen a mosogató? Ezután pedig érkeznek a következő kérdések: Melyikkel járok jobban? Melyik időtállóbb? Melyiket egyszerűbb tisztítani? És hogyan tisztítom majd? Mi pedig megérkeztünk a válaszokkal!

Webáruházunkban két típus közül is választhat. Az egyik a jól ismert rozsdamentes acél, a másik pedig a gránit. Ezen kívül szemügyre vettük a kerámia és zománcozott mosogatókat is, összegyűjtöttük előnyeiket és hátrányaikat.  

Rozsdamentes mosogató

 

Az egyik legismertebb és leggyakrabban megvásárolt mosogató típus. Nem is kérdőjelezném, hogy miért. Viszonylag olcsó és gyakorlatilag örök életű. Ennél az anyagnál is vannak minőségi kategóriák. A drágább darabok általában vastagabb acélból készülnek, ezáltal tartósabbak lesznek. Az ennél is jobb mosogatók kapnak egy plusz réteget kívülről, ami csillapítja a zajt. A rozsdamentes mosogató kapható tükörfényes és selyemfényes kivitelben is. Az utóbbin kevésbe látszik meg a karcolás és a vízkő.  

Tisztítása

Az első és legfontosabb dolog, amit tudnunk kell, hogy a rozsdamentes mosogatók tisztítása során SOHA NE használjunk sósavas, vagy klóros tisztítószert! Lehetőleg kerüljük a rozsdásodó vastárgyakkal, illetve erős sót tartalmazó folyadékokkal való hosszas érintkezést. Ha erősen szennyeződött a felület, használjunk úgynevezett fémszivacsot, viszont figyeljünk arra, hogy ennek az anyaga is rozsdamentes acél legyen.  

Rozsdamentes mosogató kínálatunkért kattintson ide

Előnyei:

  • olcsó
  • hosszú élettartamú
  • végzetes sérülést szinte lehetetlen okozni rajta, bírja a hőt, az ütést, kilyukasztani sem nagyon lehet

 

Hátrányai:

  • kis sérülések könnyen érik, hamar összekarcolódhat
  • ha nem megfelelően, vagy nem elég gyakran tisztítjuk, hamar bevízkövesedhet
  • figyelnünk kell a tisztítószerek használatára

 

Gránit mosogató

 

Kicsit drágább mosogató, viszont nagyon divatos. Több szín, méret és forma közül választhatunk. Kevésbé látszanak meg rajta a használat nyomai. Mivel egy szuper kemény anyag, így sokkal nehezebb összekarcolni, és a vízkő is nehezebben ül meg rajta. A világos színeknél érdemes arra figyelnünk, hogy ne hagyjunk benne rozsdásodásra hajlamos fémet, mert az befoghatja a felületét. A sötét mosogatókon pöttyökben megjelenhet a vízkő. Viszont ezt egy egyszerű házi praktikával is eltüntethetjük. Végezzünk egy alapos ecetes-szódabikarbónás tisztítást, ezután kenjük be bőségesen mosogatótálcánkat étolajjal és hagyjuk is benne egész éjszakára.

 

További tisztítása:

Mosogatás után egy kis folyékony mosószerrel mossuk át a felületet, majd egy puha kendővel töröljük szárazra. Ha esetleg a felületet erősen elszínezné valami, mossuk át egy kis Domestos-os vízzel. Ezután is töröljük teljesen szárazra a felületet!

Gránit mosogató kínálatunkért kattintson ide

Előnyei:

  • nemigen lehet összekarcolni
  • nem látszik rajta a vízkő, ha jól választottunk színt
  • hatalmas forma és színválaszték
  • gyorsan és olcsón tisztítható

Hátrányai:

  • érthetetlen okokból időnként eltávolíthatatlan foltokat kaphatunk (ez lehet egy erőteljes színű étel, pl. cékla, bor, kávé, melyek a világos színeken komoly esztétikai hibákat okozhatnak)
  • napi tisztítás szükséges. A sötét felületeknél a vízkő foltok hamarabb kirajzolódhatnak.
  • az üvegáru könnyebben törik a kemény felülethez ütődve

Kerámia mosogató

 

A kerámia mosogatók leginkább a vidéki stílusú konyhákban találhatóak. A hagyományos kerámia mosdók tulajdonságait örökölték, könnyű őket tisztítani, fényes fehér felületének köszönhetően nem tapadnak meg rajta egykönnyen a szennyeződések. Jól bírja a hőt, nem drága és a vízkő sem okoz problémát, ha rendszeresen tisztítjuk.

Hátránya, hogy sokkal sérülékenyebb, mint a többi mosogató típus és a karcolások is hamar meglátszanak rajta. Komoly repedést tud okozni egy véletlenül beleejtett edény. 

Zománcozott öntöttvas mosogatók

 

Ki ne ismerné ezeket a régi típusú mosogatókat.... Amellett, hogy hőálló és nagyon praktikus, sajnos sérülékeny is a zománcozott felület miatt.

Amíg ép a zománc, addig rendkívül könnyű tisztán tartani, fényes felületéről szinte minden szennyeződés lepereg. Az idő múlásával azonban a gyakrabban használt részeken karcolódhat, megkophat a zománc és ott könnyebben elszíneződhet a felület. Az öntöttvas anyaga miatt nagy súlya van, ha ilyet szeretnénk beépíteni, meg kell róla győződni, hogy a felület elbírja. 

Amikor megsérül a zománc, akár egy kisebb-nagyobb ütéstől is lepattanhat egy darabka, ott elkezd rozsdásodni a mosogatónk. Ez nem túl esztétikus és nem biztosít higiénikus használatot. Sajnos ebben az esetben cserélnünk kell a mosogatót.

Egyedi mosogatók

 

Egyedi mosogatónk készülhet akrilból vagy kőből, amely ízlésünknek, igényeinknek is teljesen megfelel, alkalmazkodik konyhánk stílusához formájával és színével egyaránt. 

 

Reméljük cikkünk hasznos volt és segítettünk eligazodni a mosogató anyagválasztásánál.

 

Mosogató kínálatunk megtekintéséhez kattintson ide.