Termékek




Minden címke 191



Mutasd az összes cikket...

2019-es év színe, a living coral

|

A Pantone vállalat neve elsősorban az egyedileg kifejlesztett színrendszeréről ismert, nem csak grafikai és nyomdaipari körökben. A különböző színárnyalatokhoz számokat rendelnek, ezáltal megkönnyítik a vizuális területeken dolgozók munkáját. A cég minden év decemberében megválaszt egy színt, amely a következő évet végig kíséri. A színekhez különböző érzelmek társulnak és hatással lehetnek hangulatunkra is. A tavalyi évben a titokzatos és sejtelmes ultraibolyára esett a választás, 2019-ben pedig a rózsaarany színben pompázó szolid és kellemes korall nyerte el a szakemberek tetszését. Ez a kellemes pasztell szín, mely puhaságot és békét áraszt magából, otthonunkba is kényelmet és melegséget vihet.

A színek érzelmekre és a hangulatra gyakorolt hatása már tudományosan is bizonyított. Egyes színek nyugalmat árasztanak, mások pedig feszültséget keltenek. A piros színt a szenvedéllyel és az érzékiséggel társítják, míg a zöldet az egészséggel és a harmóniával. A misztikus lila a bölcsességhez társul, de képviseli a hatalmat és a méltóságot is. A fekete egyértelműen a gyász színe Európában, míg a fehér a tisztaságé. Éppen ezért, nem mindegy, hogy milyen színekkel vesszük körül magunkat az otthonunkban.

Minden egyes helyiségnél megvan az a szín, amely a leginkább alkalmas arra, hogy az adott helyiséghez megfelelő érzelmi állapotot, hangulatot idézzen elő. A fürdőszoba az otthonunk egyik legfontosabb helyisége, bár sokan nem tartják annak, mivel napjaink legnagyobb részét nem itt töltjük. Házunknak, lakásunknak ezen része a feltöltődés és a megtisztulás helyszíne lehet, ha megfelelően alakítjuk ki. Törekednünk kell arra, hogy ez a terület valóságos kis házi wellness szigetként működjön, ezáltal biztosítva testi-lelki felfrissülésünket.

A régebbi korokban a fürdőzés csak a legelőkelőbb rétegnek volt elérhető az ő esetükben is valamilyen szertartáshoz, vagy fontos eseményhez kötődött. Fürödtek esküvő előtt vagy gyermek születésekor, vagy valamilyen fontos ünnep tiszteletére. Ma már szinte minden lakásban van fürdőszoba és vezetékes víz, de a fürdőszobában eltöltött időnek ma is nagyon fontos szerepe van annak ellenére is, hogy manapság már nem kötődik semmilyen ceremóniához. Reggeli készülődésünk során ebben a helyiségben indítjuk a napunkat, illetve itt is zárjuk, mivel itt töltjük az időnket mielőtt pihenni térnénk.

A 2019-ben megválasztott színárnyalatot, mely „Living Coral” fantázianevet viseli a csodás vízalatti képződmények a korallok ihlették, tökéletesen alkalmas arra, hogy elrepítsen minket a korallok élettel teli, nyüzsgő világába. A korallok menedéket és táplálékot nyújtanak a vízi élővilágnak, úgy mint ahogy a fürdőszoba is menedéket nyújthat számunkra a stresszes, nyüzsgő külvilág káros hatásai elől. Ez egy nagyon tiszta, természetes szín, nem hivalkodó vagy harsány így tökéletesen alkalmas arra, hogy a testi-lelki megtisztulásunk helyszínét a fürdőszobát melegséggel és meghittséggel árassza el.

Éppen ezért, nagyon fontos a kellemes, nyugtató, vagy éppen energizáló hangulat megteremtése. A víz már évezredek óta a tisztaság szimbóluma, így a fürdőben is olyan színeket kell alkalmazni amelyek a tisztaságot és a természetességet képviselik. Mi sem lehet kellemesebb egy fárasztó munkanap után mint egy forró, illatos fürdő. A pihenésünket és ellazulásunkat segítheti, ha olyan színnel vesszük körül magunkat ami ezt tükrözi, vagy esetleg valamilyen egzotikus tájra, helyszínre emlékeztet. De a reggeli készülődésünk során is jó hatással lehet ránk, ha olyan színekkel vesszük körül magunkat amik harmonizálnak, élénkítenek, de mégsem harsányak. Máris jobb hangulattal indul a reggel és az hatással lehet a teljes napunkra.

Ha önmagában használjuk már úgy is nagyon kellemes hangulatot teremthetünk, de ez a megoldás inkább a hölgyek számára lehet kedvező. Ám a korall egy nagyon kellemes, finom szín, így megfelelően kombinálható egyéb színekkel is. Vannak bizonyos megoldások, melyek a férfiak számára is vonzóvá tehetik a korall szín használatát. Használjuk együtt kékkel, vagy esetleg szürkével. A korall szín és a kék együttes használata emlékeztethet a tenger alatti világra ahol a korallok a természetben is előfordulnak. Máris létrehoztunk a fürdőben egy felpezsdítő, egzotikus hangulatot. Mintha csak az óceánok lenyűgöző világában kezdenénk és zárnánk a napot. Kellemes élmény, nem? De hogyan tudnánk úgy kombinálni a meleg árnyalatú korallt és a hideg árnyalatú kéket úgy, hogy a szemünk számára a legharmonikusabb legyen? A hideg és a meleg színek együttes használata ellentétet teremt, és ha ezt ügyesen alkalmazzuk igazán felpezsdítő hangulatot tudunk teremteni.

 Ha szürkével együtt használjuk, a két színárnyalat drámai ellentéte tökéletesen kiegészíti egymást, ezáltal egy energizáló, de mégsem túl vibráló hangulatot teremt a fürdőszobánkban.A minap esett meg, hogy az üzletünkben egy visszajáró vásárlónk keresett korall színű csempét, persze mivel a korallnak is sok-sok árnyalata létezik, így éppen olyat nem tudtunk készletről mutatni, amit ő keresett. Azonban átbeszélte lakberendező kollégánkkal az elképzeléseit, csináltak egy látványtervet és kiderült, hogy az a szín, azon a felületen nagyon sokkolóan hatna, ezért finomítottak az elképzeléseken és végül csak a kiegészítőket vásárolta meg korall színben, a csempében pedig egy a korallal jól harmonizáló szürkét választott. A korall szín még a tisztaságot és egyszerűséget sugárzó fehér színnel is remekül kombinálható.

Annak, hogy hogyan alkalmazzuk ezt a csodálatos színt, csak a fantáziánk és az ízlésünk szabhat határt.

Forduljon bizalommal szakértő kollégáinkhoz akik több éves tapasztalatukkal hasznos tanácsokkal tudják Önt ellátni. Lehetőség van látványterv elkészítésére is, hogy minél pontosabban meg tudjuk valósítani az Ön elképzeléseit!