Menü

Kategóriák


Minden címke 94Mutasd az összes cikket...

MIRE FIGYELJÜNK BURKOLÁS ELŐTT?

Sikerült kiválasztania álmai csempéjét és már csak a burkolás van hátra?

Mielőtt elkezdődne a munka, érdemes gondosan megvizsgálni a burkolásra váró felületet, hogy a végeredményben a lehető legtovább gyönyörködhessen.

Az alaposan megtisztított felületet szemügyre véve megállapítható, hogy indokolt e az aljzatkiegyenlítés, amely sima felületet, egyenletes szívóképességet biztosít. Ez különösen fontos a burkolat tartóssága szempontjából, ezen kívül kevesebb ragasztó szükséges a lapok lerakásához.

Az aljzatkiegyenlítő kiválasztása során a következő szempontokat kell figyelembe vennünk:

  • milyen az alapfelület szilárdsága?
  • szívóképes vagy nem szívóképes alapfelületet kell kiegyenlíteni?
  • milyen vastagságban van szükség aljzatkiegyenlítésre?
  • milyen terhelés várható a felületen (lakossági vagy közösségi) ?
  • milyen burkolat kerül rá?

A kiegyenlítés megkezdése előtt győződjön meg az alapfelület szilárdságáról, ellenőrizze, hogy pl. a csavarhúzó, véső mély nyomot hagy-e benne vagy csak megkarcolja a felületet. Ha nem elég szilárd az alapfelület, szükség lesz az aljzatkiegyenlítés előtt csiszolásra is, hogy a gyenge szilárdságú részeket eltávolítsuk. Ezután meg kell győződni arról, hogy az alapfelület szívóképes/nem szívóképes, illetve ragasztómaradványos-e.

Amennyiben szívóképes a felület, akkor a Murexin LF1 Mélyalapozót javasoljuk a kiegyenlítés megkezdése előtti felület előkészítésre. Ha az alap nem szívóképes, akkor a Murexin D4 Tapadóhíd Rapid kerül felhordásra. Ragasztómaradványos felületeknél a Murexin DX 9 Speciális alapozót alkalmazzuk.

Az új Magyar Termék Nagydíjas Murexin Lewell aljzatkiegyenlítők figyelembe veszik a gyakorlatban előforduló lehetséges aljzattípusokat, rétegvastagságokat, a különböző hideg- és meleg burkolat típusokat, a várható igénybevételeket.

A Murexin Lewell ST 215 Standard aljzatkiegyenlítő és a Murexin Lewell ST 330 Standard aljzatkiegyenlítő a mindennapi munkálatokhoz használható. Jó terülésének és finom szerkezetének köszönhetően a Lewell ST 215 különösen alkalmas vékony aljzatkiegyenlítéshez, 2-15 mm rétegvastagságig. A Lewell ST 330 pedig könnyen feldolgozható nagy vastagságban is, 3- 30 mm rétegvastagságig. Mindkét termék önterülő, a szálerősítésnek köszönhetően tartós, megnövelt kopásállóság jellemzi.

Extrém körülmények, nagy igénybevétel esetén a Murexin PR 110 Profi aljzatkiegyenlítő és a PR 330 Profi aljzatkiegyenlítő a tökéletes választás. Ragasztott fapadlókhoz, parkettákhoz, svédpadlókhoz is használhatóak magas szilárdságuknak köszönhetően.

A Murexin Lewell SP 220 Speciál aljzatkiegyenlítővel könnyű, biztos és gyors a munkavégzés. A speciális kötőanyagú, feszültségmentes aljzatkiegyenlítő beltéri, száraz helyiségek sima felületeinek készítéséhez ajánlott, gyengébb minőségű alapfelületekre is, 2-20 mm rétegvastagságig.

A Murexin Lewell termékek padlófűtés esetén is alkalmazhatóak.

Kültéri aljzatkiegyenlítésnél a szálerősített Murexin Lewell NA 320 kültéri aljzatkiegyenlítő a megoldás. Különösen ajánlott kerti utak, járdák, erkélyek, teraszok kiegyenlítésére 3-20 mm-ig (burkolattal ellátva.) Vízadagolással beállítható az állékony vagy önterülő konzisztencia, melynek köszönhetően vízszintes és lejtést adó alapfelületre (max. 3%) is alkalmas.

Az aljzatkiegyenlítés során figyelni kell a bekeveréskor használt vízmennyiségre, a környezeti hőmérsékletre, vastagabb öntéseknél a peremdilatációra, valamint a megadott rétegvastagságban történő öntésre. Mostmár kezdődhet a burkolás a MUREXIN csemperagasztóival.